Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ISO 22000 – HACCP)
Φάκελος HACCP
Το ISO 22000:2005 είναι ένα πρότυπο το οποίο εκπονήθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO)και προδιαγράφει τις απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιούν οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην αλυσίδα των τροφίμων ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των προϊόντων τους από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.
Η εγκατάσταση του προτύπου ISO 22000, έχει σαν σκοπό την ασφαλή επεξεργασία και παραγωγή τροφίμων στις κουζίνες των εστιατορίων τους.
Μια επιχείρηση που είναι πιστοποιημένη κατά ISO 22000:2005 αποκτά τη δυνατότητα:
Να αποδείξει την ικανότητά της στη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων και στον έλεγχο των κινδύνων με σκοπό την παροχή προϊόντων που σύμφωνα με την προβλεπόμενη χρήση, είναι ασφαλή για τον καταναλωτή – πελάτη
Να τεκμηριώνει τη συμμόρφωση με τις εφαρμοστέες νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις για τη ασφάλεια τροφίμων
Να γνωστοποιεί αποτελεσματικά τα δεδομένα για τα θέματα ασφάλειας τροφίμων στους προμηθευτές, στους πελάτες και στα ενδιαφερόμενα μέρη
Να διασφαλίζει ότι εφαρμόζεται η δεδηλωμένη πολιτική ασφάλειας τροφίμων
Τα οφέλη από την εφαρμογή ενός ΣΔΑΤ κατά ISO 22000 είναι μεταξύ άλλων:
Η αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των τροφίμων
Η δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος
Η διαχείριση του επιχειρηματικού ρίσκου
Η προσέλκυση επενδύσεων
Η βελτίωση της εικόνας του οργανισμού
Η μείωση του λειτουργικού κόστους και η εξοικονόμηση πόρων