Είναι ένα είδος πνευμονίας που καταλήγει σε θάνατο στο 13 % περίπου των ατόμων που θα προσβληθούν από τα βακτήρια της Λεγεωνέλλας (Legionella spp.). Η νόσος αναπτύσσεται συνήθως σε 3-6 ημέρες, αλλά καμιά φορά μπορεί να εμφανισθεί και μέχρι 10 ημέρες μετά τη μόλυνση του ατόμου. Το βακτηρίδιο της Λεγεωνέλλας βρίσκεται σε μικρούς αριθμούς στο φυσικό μας υγρό περιβάλλον (λίμνες, ποταμοί, φράγματα). Μπορεί να επιβιώσει σε ευρύ φάσμα θερμοκρασιών (από 6-60° Κελσίου). ∆εν μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε θερμοκρασίες κάτω των 20 βαθμών ενώ οι θερμοκρασίες άνω των 60 °C, σκοτώνουν το βακτηρίδιο. Αντίθετα σε θερμοκρασίες από 20 °C, έως 45 °C, πολλαπλασιάζεται εύκολα και μπορεί να αποικήσει συστήματα κρύου ή ζεστού νερού και να προσβάλει τον άνθρωπο.
2. Πως μπορεί να αρρωστήσει κανείς από λεγεωνέλλα;
Αναπνέοντας αέρα που περιέχει τα βακτήρια της Λεγεωνέλλας σε αόρατο αερόλυμα (αεροζόλ). Το αερόλυμα αυτό μπορεί να προέρχεται από μικροσταγονίδια νερού που σχηματίζονται από την κεφαλή ενός ντους που τρέχει, από το στόμιο μιας κοινής βρύσης, από το άδειασμα στο καζανάκι μιας τουαλέτας, από τις φυσαλίδες αέρα σε ένα σπα-γιακούζι.
Αντίθετα, απαντώνται σε ψηλούς αριθμούς σε συστήματα κυκλοφορίας νερού που έχουν κακή συντήρηση.
3. Τι μπορούμε να κάνουμε;
Να εφαρμόζουμε τις διαδικασίες ελέγχου αυτού του προβλήματος, κάνοντας τις αναγκαίες ενέργειες απολύμανσης και εξυγίανσης των συστημάτων κυκλοφορίας ζεστού και κρύου νερού και
Να διαθέτουμε πιστοποιητικά αναλύσεων από κατάλληλα και εξειδικευμένα εργαστήρια που να βεβαιώνουν ότι το νερό έχει ελεγχθεί και είναι ασφαλές για λεγεωνέλλα.
Επιπλέον:
Να ελέγξουμε αν το ζεστό νερό που τρέχει στο δωμάτιο μας από το ντους και τις βρύσες είναι αρκετά ζεστό (55-60 βαθμοί Κελσίου) με ένα θερμόμετρο αν υπάρχει ή με μεγάλη προσοχή για μην καούμε με το χέρι μας, οπότε δεν μπορούμε να το κρατήσουμε για παραπάνω από λίγα δευτερόλεπτα κάτω από το νερό.
Να προσπαθήσουμε να μυρίσουμε στο κρύο νερό αφού το αφήσουμε να τρέξει για 3-4 λεπτά της ώρας, βάζοντάς το σε ένα ποτήρι, τη γνωστή μυρωδιά του χλωρίου (ένδειξη ότι το νερό τουλάχιστον χλωριώνεται και έτσι παρέχεται κάποια ασφάλεια).
Όταν μπαίνουμε στο χώρο – κατάλυμα, και πριν χρησιμοποιήσουμε τις εγκαταστάσεις, ας ανοίξουμε τις βρύσες και τα ντους να τρέξουν για κάμποσα λεπτά της ώρας-τόσο το ζεστό όσο και το κρύο νερό βγαίνοντας για λίγο έξω από το δωμάτιο, ιδίως αν μας δημιουργείται η εντύπωση ότι ο χώρος δεν φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί πρόσφατα.
Η AMCO πραγματοποιεί δειγματοληψίες και συνεργάζεται με διαπιστευμένα Εργαστήρια από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/ΙΕC 17025 για την ανίχνευση του βακτηρίου της Λεγεωνέλλας (Ανάλυση Πεδίου Διαπίστευσης).
Οι δειγματοληψίες και αναλύσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με:
τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EWGLI (European Working Group for Legionella Infection),
την εγκύκλιο με θέμα “Πρόληψη της νόσου των λεγεωναρίων” του Υπουργείου Υγείας
τους κανόνες δειγματοληψίας του ΠΕΔΥ (Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας)
Τονίζεται ότι:
Για τη διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού που δραστηριοποιείται στα κολυμβητήρια, κολυμβητικές δεξαμενές τουριστικών καταλυμάτων προτείνεται η εφαρμογή ενός προγράμματος ελέγχου του νερού για το μικρόβιο της Λεγεωνέλλας, μικρόβιο το οποίο ενοχοποιείται για την πρόκληση σοβαρών πνευμονοπαθειών σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες ή μη (πολλές φορές θανατηφόρες), όπως είναι αυτή των ταξιδιωτών.
Ο ανωτέρω έλεγχος πρέπει να γίνεται ανά εξάμηνο.
Oι υπεύθυνοι των τουριστικών εγκαταστάσεων υποχρεούνται για το νερό που κυκλοφορεί εντός του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης να παρακολουθούν με μικροβιολογική ανάλυση την Legionella.